shop 0
img

Christa og Camilla, har til sammen tabt sig 53 kilo med Sense

Om Christa:
31 år
Receptionist på et hotel
Gift, mor til en dreng på to år og gravid med nummer to, søster til Camilla
Har tabt sig 31 kilo med Sense på et år

Om Camilla:
32 år
Arbejder på kontor
Forlovet, mor til en dreng på to år og en pige på tre år, søster til Christa
Har tabt sig 22 kilo med Sense på et år, er fire kilo fra at være i mål

 

Sådan levede jeg før Sense

Christa
Før jeg startede med at leve efter Sense, spiste jeg rigtig meget brød og pasta – flere, store portioner hver dag. Jeg arbejder på et hotel, hvor der hver morgen er en stor morgenmadsbuffet, så det var let for mig at starte min dag med et par boller med ost og smør. Dagen igennem fortsatte jeg med at spise meget brød, og når vi nåede til aftensmaden, spiste jeg som regel tre portioner mad – simpelthen fordi jeg var sulten og aldrig rigtig nåede dertil, hvor jeg følte mig mæt. Vores aftensmad bestod af helt almindelig mad: Kød, sovs, masser af kartofler eller pasta og alt for få grøntsager. Det smagte jo godt, og jeg spiste meget efter min lyst. Jeg tænkte ikke så meget over sammensætningen af maden eller mængden. Jeg har aldrig været typen, der har spist en masse kage og slik. Jeg kunne godt finde på et par gange om ugen at spise nogle chips, men det var ikke et fast mønster. Min overvægt er derfor kommet af at spise for meget af den almindelige mad – og af at have en helt skæv fordeling på tallerkenen. I august 2015 fødte jeg min søn, og i en længere periode efter fødslen stod vægten på over 100 kilo. Det havde jeg det ikke godt med. Jeg havde kjoler hængende i skabet, som jeg ikke længere kunne passe, og jeg blev meget påvirket, når jeg så billeder af mig selv. Jeg kunne jo se, at jeg var kæmpestor, og sådan havde jeg ikke lyst til at se ud.

Camilla
Jeg synes altid, at jeg har forsøgt at leve sundt – i hvert fald periodevis. Når det har været svært for mig at holde fast i den sunde livsstil, har det været fordi, det sunde så hurtigt er blevet kedeligt. Før jeg lærte Sense at kende, var al sund mad renset for fedt og derfor også uden ret meget lækkerhed og smag. Trods gode intentioner har jeg derfor altid nået et punkt, hvor jeg ikke har gidet mere. Før Sense spiste jeg meget traditionel mad: Masser af brød til morgenmad, tre skiver rugbrød til frokost og sovs, kød og kartofler til aftensmad. Grøntsager var ikke lige min favorit, så dem spiste jeg næsten ingen af. Jeg spiste altid et par mellemmåltider i løbet af dagen og samtidig også tre store hovedmåltider, så der er røget alt for mange kalorier indenbords. Jeg havde det skidt med min vægt, og derfor startede jeg sammen med min søster og en veninde op på en sundere livsstil – det skete helt præcis den 4. januar 2016. Vi fulgte ikke et program, men brugte vores sunde fornuft. Vi begyndte at dyrke motion, tænkte mere over sammensætningen af vores mad og droppede alt usundt: Nul chips, kager og slik. Det virkede, og jeg smed ret hurtigt otte kilo. På det tidspunkt havde vi endnu ikke hørt om Sense, men når jeg ser tilbage på det nu, kan jeg se, at vi egentlig tyvstartede lidt på alt det, vi senere har lært af Sense.

Sådan lever jeg efter Sense
Christa
Den sunde livssil, som vi lagde ud med i starten af 2016, blev startskuddet til en sundere livsstil for både min søster og jeg. Motionen og fravalget af chips, slik og kage gav ret hurtigt bonus på vægten. Efter et halvt års tid faldt min søster tilfældigt over Sense og begyndte at spise efter det. Det gjorde mig nysgerrig, selvom jeg til at starte med havde svært ved at finde rundt i, hvad det gik ud på. I oktober sidste år fulgte jeg i min søsters fodspor og startede op med at leve hundrede procent efter Sense – og så kom der for alvor skred i vægttabet. Jeg har siden starten holdt mig til tre måltider om dagen, og jeg har skruet kraftigt ned for brød, pasta, ris og kartofler og op for grøntsager og proteiner. Jeg spiser som regel skyr med hjemmelavet mysli til morgenmad. Jeg kan også godt finde på at spise brød om morgenen, men i stedet for at spise to boller, nøjes jeg med én og supplerer så med æg, fedtstof og grøntsager. Ved resten af dagens måltider sørger jeg for at holde fast i den rigtige fordeling af maden. Jeg laver primært de retter, jeg altid har lavet, men har i dag fokus på at få mange flere grøntsager med i maden. Jeg har en enkelt opskriftsbog og finder ellers inspiration til variation og nye retter i Facebookgruppen. Det har været en stor omvæltning for mig at ændre mit syn på fedt. Tidligere forbandt jeg alt fedt med ekstra kilo på sidebenene og en usund livsstil. I dag bruger jeg den mængde fedt i min mad, som jeg skal, og det betyder, at jeg for eksempel gerne hælder et skvæt fløde i sovsen. Det ville jeg aldrig have gjort før. Jeg snacker aldrig mellem måltiderne, for jeg føler mig næsten altid mæt. Hvis jeg føler mig sulten, er jeg blevet god til at se frem til næste måltid, fordi jeg ved, at jeg skal have noget godt og mættende at spise. Nu hvor principperne bag Sense sidder på rygraden, står jeg ikke og måler af med hænderne. Jeg tager den lidt på gefühl og øjemål, for jeg ved, hvordan sammensætningen på tallerkenen skal se ud. Jeg har vænnet mig til at holde regnskab med min håndfuld fire. Jeg kan sagtens finde på at spare på brødet i løbet af dagen, så der er plads til lidt flere kartofler til aftensmaden. Det samme gør jeg, hvis vi skal i byen eller er på ferie – så holder jeg igen med brød, frugt, pasta osv. i løbet af dagen, så jeg har lidt mere at gøre godt med, når vi er ude at spise.

Camilla
I juli 2016 faldt jeg tilfældigt over Sense på Facebook. Jeg søgte om optagelse i den lukkede gruppe og begyndte at læse om, hvad det hele gik ud på. Jeg blev ret hurtigt interesseret, for jeg kunne se, at det mindede ret meget om det, jeg i forvejen havde gang i. Det var rigtig rart at få bekræftet, at jeg var på rette kurs. Samtidig var det rart at få et konkret koncept at følge, for indtil da havde jeg mest prøvet mig frem. Nu fik jeg pludselig serveret en færdig pakke, der passede så fint til alt det, jeg var i gang med, så det kunne ikke være bedre. Jeg har fra starten levet helt og holdent efter principperne i Sense. Jeg holder mig til mine tre måltider om dagen og sørger for, at fordelingen på tallerkenen er, som den skal være. Jeg har fået den vane at drikke en kop kaffe med mælk og spise et stykke chokolade om aftenen – det er dejligt, at der er plads til det. Udover at chokoladen stiller den søde trang, så er det også blevet en stund, jeg ser frem til hver aften, fordi det for mig er ren afslapning. Overgangen til Sense var forholdsvis uproblematisk for mig, fordi jeg i forvejen var i gang med en sundere livsstil. Jeg havde allerede skåret kraftigt ned på sukker og søde sager, så derfor følte jeg ikke, at forandringen var så stor. Jeg har aldrig været fedtforskrækket, men alligevel har jeg følt, at når jeg gerne ville tabe mig, så skulle jeg også holde igen med fedtet. Det var en lettelse for mig at få modbevist den tanke, for det var jo præcis fedt, som jeg havde manglet, når jeg tidligere havde forsøgt at leve sundt. Fedt giver mæthed, smag og noget lækkerhed, som virkelig mangler, hvis man skærer det væk. Jeg har tidligere fulgt forskellige kure, for eksempel LCHF. Maden var ok, men det var alt for besværligt at følge. Der var så mange regler og så mange ting, man ikke måtte. Det kan lige gå, når man er derhjemme, men så snart man går uden for sin dør, bliver det næsten umuligt at leve efter. Med Sense er det helt anderledes, for jeg kan leve helt normalt. Jeg må jo spise alting, både brød, ris og pasta og endda et stykke kage. Jeg skal bare begrænse mængden og sørge for at have den rigtige fordeling på resten af tallerkenen.

Derfor virker Sense for mig
Christa
Sense virker for mig, fordi det er så nemt at følge. Man skal lige lære principperne at kende, men når de først sidder på rygraden, så kører det. Det har gjort meget for mig at skære ned på mængden af brød og pasta – og tænk sig, jeg kan sagtens blive mæt alligevel, endda på en endnu mere behagelig måde. Jeg er ikke oppustet, som jeg var tidligere. Jeg er meget glad for, at jeg på Sense ikke behøves at motionere for at tabe mig. Jeg har en høj fedtprocent, og jeg ved godt, at jeg trænger til motion og løb. Men lige nu, hvor jeg har en lille søn og er gravid, er det et skridt ad gangen. Motionen skal nok komme, og indtil den gør, så er det befriende, at jeg kan nøjes med at fokusere på kosten. Hvis jeg havde fulgt et program, der krævede, at jeg skulle ud at motionere flere gange om ugen, så havde jeg aldrig kunnet holde fast. Jeg har lige fra dag et på Sense været motiveret for at se resultater på vægten. Og man skal være motiveret og have viljestyrke for at kunne holde ved – sådan er det jo med alting. Når man skal bryde sine vaner, kræver det en indsats, især i starten. Det har hjulpet meget på min motivation, at min søster og jeg har gået til ugentlige vejninger hos Sense-konsulent Bodil Cramer i Skanderborg. Det har motiveret mig til at holde fast, at jeg har vidst, at jeg skulle på vægten. Jeg er dybt taknemmelig over, at min søster introducerede mig til Sense, og at vi har kunnet tage rejsen sammen. Jeg tror slet ikke, det var lykkedes for mig med så flot et resultat, hvis vi ikke havde gjort det sammen.

Camilla
Sense virker for mig, fordi det handler om at bruge sin sunde fornuft. Det er logisk og nemt – og så er det så smart, at man bogstavelig talt har sin målestok lige ved hånden. Jeg skal hverken tælle kalorier eller veje min mad, jeg skal blot tænke mig om og vurdere, om min mad ser fornuftig ud. Det er ikke så omstændigt, det er tværtimod lige til at gå til. Min mand sejler og er skiftevis hjemme og væk 14 dage ad gangen. Når han er væk, er jeg alene med vores to små børn. Derfor har det stor betydning for mig, at jeg kan leve efter Sense, uden at det bliver besværligt, og uden at jeg skal forlade hjemmet om aftenen for at gå i motionscenter eller løbe. For det ville ikke kunne lade sig gøre. Jeg har kun skullet koncentrere mig om maden, og det har fungeret rigtig fint. Hvis vi ikke havde haft børn, er jeg sikker på, at jeg også havde dyrket mere motion – men som det er nu, nøjes jeg med lidt motion i stuen om aftenen. Det passer fint ind i mit liv lige nu, at jeg har det fulde fokus på kosten, og at motionen så må passe ind, som det nu kan lade sig gøre.

Sådan fungerer familien på Sense
Christa
Jeg synes, vores familie fungerer helt uproblematisk på Sense. Jeg laver den mad, jeg har lavet hele tiden, men sørger så bare for, at der er mange flere grøntsager end tidligere. Jeg laver ikke specialkost, vi spiser alle tre den sammen mad. Så kan det godt være, at min mand spiser mange flere kartofler, end jeg gør, og at jeg spiser mange flere grøntsager, end han gør, men vi tager fra de samme gryder og fade på bordet.

Camilla
Jeg har ikke fået nogen klager over maden, hverken fra mine børn eller min mand. Jeg spiser meget alene med børnene, og jeg synes ikke, de er kræsne. De spiser stort set altid, hvad jeg serverer for dem. Hvis jeg selv spiser mad, hvor jeg har sparet på håndfuld fire, så sørger jeg altid for, at der er brød, pasta, ris eller kartofler til dem. Jeg giver dem også gerne en ekstra skefuld sovs, ligesom de også meget gerne må få to portioner, hvis de kan spise det. Jeg stiller al maden på bordet samtidig, så det er ikke sådan, at de oplever, at deres mor spiser meget anderledes end dem. Jeg tror dårligt nok, de opdager, at min fordeling er anderledes end deres. Når min mand er hjemme, så siger han heller ikke noget til, at der er kommet flere grøntsager på bordet. Han spiser jo bare det, han gerne vil og tager lidt flere kartofler, end jeg gør. Jeg lurer tit på nye retter i Facebookgruppen og har da også taget nogle til mig, men jeg laver mest de samme retter, som jeg altid har lavet, bare i en senset udgave med mange flere grøntsager. Så udover grøntsagerne er der ikke sket den store forandring.

Sådan tackler jeg udfordringerne
Christa
Før jeg startede med at leve efter Sense, spiste jeg fem gange om dagen, så i starten syntes jeg, det var svært at skære min mad ned til tre måltider. Det har jeg vænnet mig til nu, og jeg føler mig aldrig sulten. I starten syntes jeg også, at det kunne være svært at finde balancen, når jeg blev inviteret i byen. Det er ofte håndfuld fire, der bliver serveret mest af, når man er til fødselsdag eller fest – brød, pasta, kartofler og ris. I dag har jeg lært at finde balancen ved at spare på brød osv. i løbet af dagen, og så på den måde have mere til rådighed, når jeg kommer i byen. Det fungerer fint. Jeg fandt lige så langsomt balancen i det hele ved at tage et måltid ad gangen.

Camilla
Jeg synes, at den største udfordring har været at holde fast i Sense, når vi har haft ferie. Det er ligesom om, at jeg glemmer alt, når hverdagen ikke kører med sin faste rytme. Så kommer jeg til at spise forkert og for meget og drikker måske også mere vin, end jeg plejer. Det koster på vægten, og jeg har oplevet at komme hjem fra ferie med to til tre ekstra kilo på sidebenene. Egentlig tror jeg, det er ok at give sig selv lov til at hygge lidt ekstra, når det er ferie. Det vigtige er så bare, at man finder tilbage i den gamle rytme med de gode vaner. For mig er det heldigvis kommet lynhurtigt og helt af sig selv, så snart vi er hjemme igen – og så ryger kiloene heldigvis lige så hurtigt af igen. Det er lidt det samme, der kan ske i weekenderne, hvis man ikke lige holder fast i sig selv – og det kan være udfordrende nogle gange. Jeg synes, det er ok at tillade sig selv et glas vin eller lidt lækkert i weekenden, men det må ikke tage overhånd og blive en fest hver weekend, for så går det jo galt. Igen handler det om at bruge den sunde fornuft.

Det har Sense gjort for mig
Christa
Jeg har fået mere energi, og jeg har meget mere lyst og overskud til at lege med min søn. Og så er jeg blevet et meget gladere menneske. Jeg kan passe det tøj, der hænger i skabet, og jeg skal ikke længere i Kvickly eller plussize-butikkerne for at finde nyt tøj. Det har betydet meget for mit selvværd, at jeg kan gå ind i alle de smarte butikker og købe tøj. Jeg er gået fire tøjstørrelser ned til en størrelse medium, og pludselig kan jeg passe alt det, de har hængende. Når jeg ser på gamle billeder af mig selv, kan jeg se, hvor stor jeg har været. Jeg har svært ved at forstå, at jeg har set sådan ud. Jeg er også glad for, at min graviditet denne gang bliver langt lettere, end den var første gang. Jeg vejer 25 kilo mindre i dag, end jeg gjorde, da jeg blev gravid med min søn, og det er på alle måder godt for både barnet og mig.

Camilla
Jeg har fået en bedre forståelse af, hvordan man skal sammensætte sin mad for at blive mæt på den rare måde. Det giver rigtig god mening for mig, og jeg tror, at når man først ligesom forstår sammenhængen mellem kostens forskellige dele, så er det nemmere at leve efter Sense. Jeg tænker meget på mad, men det er på en anden måde end tidligere. I dag er det fordi, jeg går op i at planlægge mine måltider. Jeg laver madplan for en uge ad gangen og handler stort ind. Det er både praktisk, når jeg er alene med børnene meget af tiden, og godt, fordi vi sparer mange penge ved at planlægge indkøbene. Jeg undgår fuldstændig alle de impulskøb, som jeg tidligere gjorde, når jeg handlede hver anden dag. Jeg fik mine to børn hurtigt efter hinanden, og i en lang periode lå min vægt på omkring de 100 kilo. Jeg gik altid i leggings og store bluser for at skjule min overvægt. Jeg havde slet ikke lyst til at gå i tøjbutikker og kigge på tøj, for jeg vidste, at jeg ikke kunne passe noget af det alligevel – i hvert fald ikke det, som jeg gerne ville have. Og det gjorde mig ked af det. I dag er det anderledes. Jeg er gået tre til fire tøjstørrelser ned og passer nu størrelse 38-40. Det er så rart at kunne gå i alle de smarte tøjbutikker og passe det tøj, som jeg tidligere kun kunne kigge efter. Det har gjort meget for mit selvværd og mit energiniveau.

Mine bedste fif
Christa
Det er vigtigt, at man fylder spisekasserne op, så man holder sig mæt. De første 14 dage kan være svære, fordi man kommer fra et liv med mange søde sager og store portioner. Så der handler det om at være standhaftig og holde ved. Tag et måltid ad gangen og tag små skridt – pludselig har du vænnet dig til det, og så er det slet ikke svært længere. Når du har principperne på rygraden, kan du begynde at øve dig i at spare sammen i løbet af dagen, hvis du skal noget om aftenen. Det kan være en rigtig god idé at tage rejsen sammen med nogen. Det har været uvurderligt for mig at have min søster ved min side. Samtidig har det været meget motiverende for os begge to at gå til de ugentlige vejninger. Det har holdt os til ilden, så det kan jeg også kun anbefale andre at gøre.

Camilla
Sørg for at leve hundrede procent efter Sense de første 14 dage og fyld spisekasserne helt op. Så kan du langsomt mærke, hvad der passer bedst til dig og så justere på det lige så langsomt. Måske kan du nøjes med en halv håndfuld fire til nogle af dine måltider, eller måske har du brug for et mellemmåltid? Jeg synes ikke, at man skal skære brød, pasta osv. helt væk, for når man udelukker noget eller gør det forbudt, så bliver det pludselig interessant. Det er en god idé at tage før- og efterbilleder, for så bliver vægttabet pludselig synligt. Jeg sidder tit og laver sammenligningsbilleder af mig selv fra før og efter. Jeg synes, det er motiverende at se den store forandring, der er sket. Det kræver en indsats at lave om på sine vaner, så derfor gælder det i det hele taget om at have fokus på det, der motiverer én. Jeg synes, det har været rigtig rart at have min lillesøster ved min side. Vi har altid været meget tætte, og derfor har det været helt naturligt for os at tage den her rejse sammen. Vi ser hinanden ofte og spiser også sammen en gang om ugen. Vi har støttet hinanden undervejs, og vi har kunnet dele det hele, både glæder og frustrationer. Vi tager tit billeder af både os selv og vores mad og sender til hinanden. Det er både hyggeligt og inspirerende.

Tilbage til oversigt