shop 0
img

Tina, har tabt sig 27,7 kilo med Sense

Om Tina

47 år

Afdelingsbioanalytiker på Nuklearmedicinsk Afdeling på OUH

Gift med Jan. Sammen har de to børn, Henriette på 22 år og Christoffer på 18 år. Christoffer bor hjemme, når han ikke er på skole

Har tabt sig 27,7 kilo på ni måneder. Målet var 25 kilo, så Tina er mere end i mål

 

Højde: 170 cm

Startvægt: 93 kilo

Aktuel vægt: 65,3 kilo

 

Sådan levede jeg før Sense

Efter et besøg hos skolesundhedsplejersken i 6.-7. klasse kan jeg huske, at en klassekammerat sagde til mig: ’Hold da op, du er den allertykkeste i klassen’. Min kammerat sammenlignede de tal, vi hver især havde fået med os på et stykke papir og satte blot ord på det, hun så på papiret. Jeg tror ikke, der var noget ondt i det, men sådan en kommentar planter sig alligevel i én, og jeg kan huske den endnu. Når jeg ser på tallene fra dengang, kan jeg se, at jeg ikke var overvægtig som barn. Jeg var helt almindeligt bygget, men det til trods husker jeg tydeligt følelsen af at være for tyk. Og den følelse har fulgt mig helt fra min barndom – også i de perioder af mit liv, hvor jeg reelt ikke vejede for meget.

 

Da jeg blev gravid og fik børn, tog jeg på. Kiloene kom ligesom snigende over årene, og efter hver graviditet kom jeg aldrig tilbage til mit vægtmæssige udgangspunkt. Jeg prøvede den ene kur efter den anden, og min vægt røg op og ned – en helt klassisk yoyo-vægt. For fem år siden begyndte min mand og jeg at gå til spinning. Det var virkelig effektivt. Jeg tabte 10-12 kilo over en periode, og fordi jeg holdt fast ved motionen, kunne jeg holde vægten, selvom jeg fortsatte med at spise chokolade og søde sager. Der var en fin balance mellem mit aktivitetsniveau og det, jeg puttede i munden. Uheldigvis fik jeg i 2016 en diskusprolaps i lænden, og den kom til at ændre mit liv. Smerterne tog langsomt til, og jeg kunne ikke længere dyrke motion på samme måde som tidligere. I starten af 2017 blev det kun værre, og hen over en weekend fik jeg så ondt, at jeg ikke længere kunne gå. Jeg blev sygemeldt og kom ned at ligge.

 

Mine smerter var så voldsomme, at jeg var bange for, at jeg ville miste førligheden. Jeg startede på et længere forløb på Rygcentret i Middelfart med aflastning, øvelser og smertestillende medicin. Jeg blev efterfølgende indstillet til en operation, der fandt sted sidst i marts. Jeg havde en drøm om, at jeg fra dag 1 efter operationen ville springe ud af sengen og være mit gamle jeg. Men sådan blev det ikke, og det var et hårdt slag for mig. I stedet måtte jeg til genoptræning og i en periode gå med krykke. I maj startede jeg op på mit arbejde igen på nedsat tid. Det var rigtig godt at komme tilbage til min arbejdsplads, som jeg havde savnet rigtig meget.

 

I løbet af de fire måneder, hvor jeg lå på langs og var sygemeldt, kom kiloene langsomt snigende igen. Jeg gik fra et aktivt liv med masser af motion til det stikmodsatte. Pludselig kunne jeg ingenting andet end at ligge ned. Jeg var ked af det og bange for, hvad fremtiden ville bringe, så derfor havde jeg slet ikke overskud til at tænke fornuftigt omkring den mad, jeg spiste. Især efter operationen var jeg meget skuffet, og derfor røg der alt for mange søde sager ned.

 

Før min sygemelding kørte jeg hver dag til mit arbejde gennem Langeskov på Fyn, hvor Suzy Wengel bor. Her hænger der skilte med Sense, og de reklamer havde ligesom lejret sig i mig. Samtidig havde jeg en kollega, der havde tabt sig med Sense, og jeg var meget imponeret over hendes vægttab. Min kollega fortalte meget positivt om Sense, blandt andet hvor nemt det var at leve med. En måneds tid efter min operation følte jeg mig godt nede i kulkælderen. Jeg syntes ikke, at mit liv kunne blive meget værre. Så jeg besluttede mig for, at jeg måtte gøre noget ved det. Der var en del helbredsmæssige ting omkring min ryg, som jeg var klar over, at jeg ikke kunne styre, men der var sandelig også noget, jeg kunne styre i mit liv – nemlig hvordan jeg så ud, og hvad jeg puttede i munden. Nu var det tid til, at jeg tog magten tilbage i mit liv – i hvert fald over den del med mit udseende og maden. Samtidig var jeg også klar over, at min ryg ville blive mindre belastet, hvis jeg tabte mig.

 

Jeg ringede og snakkede med Sense-konsulent Lotte Noe i Langeskov og fik med det samme et godt indtryk. Vi aftalte en tid til et møde. Jeg kunne ikke køre bil på det tidspunkt, og jeg gik med en krykke, så jeg måtte have min mor til at køre mig. Lotte og jeg fik en rigtig god snak. Jeg følte med det samme, at vi passede godt sammen, hun forstod, hvad jeg sagde og spurgte mig om de helt rigtige ting. Jeg følte, at vi kom hele vejen rundt og ikke kun fokuserede på overvægten. Det var en rigtig god oplevelse, der gav mig lyst til at fortsætte. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg skulle have et personligt forløb. Jeg var på det tidspunkt så ked af det, at jeg ikke havde overskud til at være en del af et hold. Jeg var så bange for, at jeg ikke ville lykkes med mit vægttab, og at det ville ende med en fiasko. Derfor fortalte jeg ikke om mit nye projekt til andre end min mand, vores børn og mine forældre.

 

Sådan lever jeg efter Sense

Efter mit første besøg hos Lotte startede jeg op på Sense. Jeg syntes, det var besværligt og hårdt de første 14 dage. Alligevel var jeg fuldstændig stålsat på, at jeg ikke ville give op. Jeg kom hos Lotte en gang om ugen, og efter lidt tid gik det op for mig, at jeg slet ikke behøvede at gøre det hele så besværligt. Jeg kunne sagtens tage udgangspunkt i de ting, jeg var vant til at spise og behøvedes altså ikke at kaste mig ud i alle mulige nye retter. Da den tiøre faldt, vendte det fuldstændig for mig. Pludselig blev det nemt.

 

I min tredje uge oplevede jeg, at jeg havde taget 400 gram på. Det forskrækkede mig lidt, men heldigvis holdt jeg fast i mine nye vaner. Det viste sig også, at det var et tilfælde, at vægten var steget. Det blev den eneste gang under hele mit vægttab, hvor jeg ikke har tabt mig. Alle andre gange, hvor jeg er kommet til vejning hos Lotte, har vægten rykket sig nedad, fordi kiloene lige så stille er raslet af. Det har været meget motiverende. Især fordi jeg egentlig ikke føler, at jeg har gjort noget særligt for det. Bortset fra de første 14 dage, så føler jeg, at det har været nemt.

 

Også selvom jeg har ændret en del i mine vaner. Tidligere spiste jeg for eksempel altid Kellogg’s Special K til morgenmad og drak et glas juice til. I dag spiser jeg A38 eller skyr med hakkede mandler og mysli og et stykke knækbrød med ost. Juicen var en fast del af mit liv tidligere, og før Sense kunne jeg slet ikke forestille mig at skulle undvære den. Men når man er fast besluttet på noget, så går det alligevel uden de store afsavn eller problemer. I dag drikker jeg aldrig juice, og jeg savner det ikke. Til frokost spiste jeg tidligere altid en bolle eller et stykke rugbrød med leverpostej og et æble. I dag får jeg rugbrød med laks, ost eller andet pålæg og en masse grønt til – tomater, agurker og gulerødder. Når jeg kommer hjem fra arbejde spiser jeg et stykke knækbrød, fordi jeg tit skal ud af døren til træning. Jeg kan ikke klare mig frem til aftensmaden uden lige at få lidt at spise der. Til aftensmad spiser jeg som regel kød og grøntsager. En sjælden gang imellem får vi kartofler eller ris, men ofte springer jeg stivelsen over, fordi jeg ikke synes, jeg har brug for den. Tidligere fik vi altid hvidt brød til aftensmaden foruden kartofler, ris eller pasta – den vane er helt ændret i dag.

 

I dag er jeg tilbage på fuld tid igen på mit arbejde. Jeg føler, at jeg har fået mit liv tilbage, om end det er anderledes end før. Jeg går til både spinning og pilates, men det foregår i et helt andet tempo i dag end tidligere. Jeg er nødt til at tage smertestillende medicin hver dag for at klare mig, og jeg har stadig ikke helt følingen tilbage i min fod og ben. Jeg har fået at vide af lægerne, at man godt kan forsøge at fjerne den nedsatte føling ved en operation, men jeg kan risikere, at det bliver værre i stedet for bedre. Så lige nu lever jeg med det, som det er.

 

Derfor virker Sense for mig

Sense virker først og fremmest så godt for mig, fordi det er så nemt at håndtere. I starten byttede jeg lidt rundt på håndfuldene, fordi jeg ikke kunne huske, hvilken mad der hørte til hvilken håndfuld. Men den del fik jeg hurtigt styr på. Jeg er meget glad for det mentale værktøj, som spisekasserne er. Det fungerer rigtig godt for mig, at jeg kan lukke en spisekasse og komme videre til den næste. Det giver ro i sindet og fjerner den dårlige samvittighed, når jeg har spist en dessert eller drukket noget vin, eller hvad det nu kan være. Det er fantastisk at vide, at der ikke er noget, jeg ikke må spise. Der er ikke noget, der er forbudt, det er bare usmart.

 

Sådan fungerer familien på Sense

Jeg har kun mødt opbakning fra min familie. Min søn spiller håndbold på eliteplan ved siden af sin uddannelse, så han er godt tilfreds med at få sundere mad. Og min mand beklager sig heller ikke. Han har spist det samme som jeg stort set fra starten og har i dag tabt sig 5-6 kilo. Vi har fra starten taget udgangspunkt i de retter og den mad, vi altid har spist. Derfor tror jeg heller ikke, at det har føltes som den helt store forandring.

 

Min datter bor sammen med sin kæreste, og selvom hun ikke spiser hjemme hos os på daglig basis, så har hun alligevel taget principperne i Sense til sig – uden decideret at leve efter Sense. Både hun og kæresten spiller håndbold, så de har brug for god og sund mad. De spiser helt klart mere protein og grønt end tidligere og er også begyndt at spise skyr til morgenmad i stedet for brød.

 

I hverdagen er det kun min mand, min søn og jeg, der spiser sammen herhjemme. Hvis min mand og min søn har lyst til kartofler til bøfferne, så laver vi det. Så kan jeg vælge, om jeg vil spise dem eller springe over. Vi har ikke på noget tidspunkt været fanatiske med kostomlægningen til Sense, blot sørget for at ændre i fordelingen på tallerkenen.

 

Sådan tackler jeg udfordringerne

De første 14 dage på Sense var svære – lige indtil jeg opdagede, at jeg skulle tage udgangspunkt i den mad, jeg spiste i forvejen. Jeg skulle finde min egen vej. Da jeg fandt den, blev det nemt. Jeg oplevede også, at det til at starte med var lidt svært, fordi jeg havde valgt ikke at snakke åbent om mit vægttabs-projekt. Hvis jeg var på café eller til middag, så følte jeg derfor, at jeg skulle være et skridt foran i mine tanker for at spise fornuftigt og ikke få kommentarer fra dem, jeg var sammen med. Jeg fik nogle tips fra Lotte, blandt andet om at lade overbollen fra burgeren ligge på tallerkenen, hvis jeg spiste burger på en café.

 

Da jeg ramte et vægttab på 10-12 kilo, begyndte jeg at få kommentarer fra folk. De spurgte interesseret ind til, om jeg ikke havde tabt mig. På det tidspunkt var jeg begyndt at tro så meget på, at jeg nok skulle lykkes med mit projekt, at jeg begyndte at tale åbent om det. Det var en lettelse – og samtidig også rigtig dejligt at få komplimenter og spørgsmål fra folk, der kunne se, at der var sket noget med mig.

 

Det har Sense gjort for mig

Sense har reddet mit liv, tør jeg godt at sige. I hvert fald repræsenterer Sense alt det nye i mit liv. Sense var ligesom vendepunktet, da jeg ikke syntes, at tingene kunne gå længere ned ad bakke. Min identitet blev rystet godt og grundigt, da jeg blev syg, og jeg frygtede, at jeg aldrig ville kunne arbejde igen. Sense blev min redning i en svær tid, fordi jeg oplevede, at jeg havde succes med noget. Det var et konkret projekt, som jeg kunne kaste mig over, og det var lige, hvad jeg havde brug for på det tidspunkt. Jeg oplevede meget hurtigt en fortrolighed med Lotte. Jeg kunne fortælle hende om alt det svære, der var på spil i mit liv. Hun var og er en fantastisk støtte. Jeg har tænkt mig at fortsætte hos Lotte nogle måneder endnu. Så må vi se, om jeg er klar til at stå alene. Jeg kan ikke forestille mig, at jeg nogensinde vægtmæssigt vil ende der, hvor jeg var, før jeg startede på Sense –  men skulle det ske, så ved jeg heldigvis, hvor jeg kan finde Lotte.

 

Efterhånden som jeg oplevede mere og mere succes med mit vægttab, voksede mit selvværd. Jeg følte, at her virkelig var noget, som jeg kunne klare. Efter 25 års boksen med vægten, lykkedes det endelig. Og det gav mig følelsen af, at jeg kunne klare alt, simpelthen alt i mit liv. Den følelse er fantastisk. Tidligere var vægttab forbundet med afsavn og kurmentalitet. Sådan er det ikke med Sense, det er blevet en livsstil, som jeg slet ikke kunne undvære i dag.

 

Lige nu er jeg der, hvor jeg skal holde op med at tabe mig. Oprindeligt havde jeg et mål om et vægttab på 25 kilo. Lige nu har jeg tabt mere end 27 kilo. Da jeg nåede mit mål, var jeg så bange for, at jeg ville begynde at tage på igen, så jeg vejede mig hver dag. Det blev for meget, og derfor aftalte jeg med Lotte, at jeg skulle nøjes med en gang om ugen derhjemme og hver tredje uge hos hende. Det fungerer fint for mig i dag, nok også fordi vægten ikke er gået den forkerte vej – tværtimod. Jeg skal ikke længere ned vægtmæssigt nu, måske skal jeg endda lidt højere op, det er lidt svært at finde det rigtige leje, hvor det bliver naturligt. Det tager tid, men hold da op, hvor jeg nyder at veje det, jeg gør i dag. Jeg er gået fra en størrelse 46 til en størrelse 38 - det er en kæmpe forandring til det bedre. Jeg tror, at min strategi fremadrettet vil være, at jeg holder fast i Sense i hverdagen og slipper tøjlerne lidt i weekenden. Jeg tror aldrig, jeg kommer til at give los igen, men der skal være plads til en dessert eller noget vin. 

 

Mine bedste råd

Jeg vil råde alle, der starter op på Sense, til at tage udgangspunkt i den mad, de kender i forvejen og så blot justere den, så den bliver senset. Det er langt lettere at vænne sig til den nye livsstil, når man gør det på den måde. Så kan man altid senere begynde at eksperimentere med nye ingredienser og retter, hvis man har lyst til det. Når det er sagt, så vil jeg samtidig sige, at der er mange måder at følge Sense på. Min kollega, der også lever efter Sense, har været meget mere eksperimenterende i sin tilgang til Sense, end jeg har været. Hun har brugt opskrifterne fra bøgerne og har kastet sig ud i mange nye retter og ingredienser. Det har virket for hende – for mig var det vigtigt, at jeg kunne holde fast i det velkendte. Det var det, der virkede for mig. Der er mange måder at gøre det på, og det handler om, at du skal finde din egen vej.

 

Vær åben over for, at det sagtens kan lade sig gøre at undvære ting, som man er vant til – og som man måske har svært ved at forestille sig at skulle undvære. For mig var det juicen - men det gik alligevel overraskende nemt, da jeg først havde besluttet mig for at skære den ud af mit liv. Hvis man slet ikke kan forestille sig at skulle undvære sin juice, eller hvad det nu kan være, så kan man skære kraftigt ned på sit indtag. Det kan også sagtens lade sig gøre – endda uden de helt store problemer. Jeg har spist 20 gram mørk chokolade hver aften i hele min vægttabsperiode. Det kan man godt og stadig tabe sig. Det er værd at vide, så det råd vil jeg gerne give videre til alle andre med en sød tand.

 

For mig har det været helt essentielt, at jeg har gået hos en Sense-konsulent. Jeg kunne ikke have gjort det her uden Lotte ved min side. Igen er det en individuel vurdering, og det er forskelligt, hvor man står i sit liv, når man starter op på Sense. Uanset hvad, så kan jeg kun give mine varmeste anbefalinger omkring det at følge et individuelt forløb hos en konsulent.

 

 

 

Tilbage til oversigt