shop 0
img

Lykke, om livet som vægtstabil senser - med flad mave

Om Lykke

40 år

Studerer til sygeplejerske

Bor sammen med sin mand og to børn på 19 og 10 år

Har tabt sig 54 kilo med Sense  

 

Husker du Lykke? For et års tid siden fortalte hun sin historie til vores nyhedsbrev. En fantastisk historie om et vægttab på 50,7 kilo. Da vi slap Lykke, var hun 3,3 kilo fra sit mål og stod på tærsklen til at blive vægtstabiliseret.

 

I dag har Lykke nået sit mål, og det samlede vægttab lyder på 54 kilo. Samtidig har hun for nyligt gennemgået en hudreducerende operation. Vi har fanget Lykke til en snak om livet som vægtstabil senser – med flad mave.

 

Lykkelig, stolt - og angst: Sådan lever jeg med Sense i dag

Den 10. maj 2017 nåede jeg mit mål og gik således fra en længere periode med vægttab til at blive vægtstabiliseret. Det var kort tid efter, jeg havde fortalt min historie til jer. Dengang havde jeg tabt i alt 50,7 kilo. I dag har jeg tabt lidt mere – i alt 54 kilo. Jeg har holdt fast i Sense, siden vi talte sammen sidst.

 

Jeg har accepteret, at min vægt godt kan svinge lidt. I starten var det angstfremkaldende at være vægtstabil. Jeg var selvfølgelig stolt og lykkelig over, at jeg havde nået mit mål, men jeg var også konstant nervøs for, om jeg nu kunne holde mit vægttab. Tænk, hvis alle de tabte kilo ville ryge lige på igen – det ville jo slet ikke være til at holde ud. Derfor gik jeg i panik, hvis tallet på vægten steg en smule, eller hvis jeg kunne mærke, at bukserne strammede. Efter et år som vægtstabil har jeg lært at tackle angsten. Jeg ved, at vægten kan svinge lidt op og ned – og jeg har fundet en ro med, at det er sådan, det er. 

 

Jeg har under hele mit vægttabsforløb gået hos Sense-konsulent Lone Bødkerholm. Selvom jeg i dag er vægtstabiliseret, kommer jeg stadig hos Lone. Ikke helt så ofte, som i den periode hvor jeg skulle tabe mig, men dog en til to gange om måneden. Jeg kender en masse på holdet, og de mennesker betyder meget for mig og er i dag blevet en del af mit netværk. Så jeg har lyst til at være sammen med dem og følge med i deres vægttab og liv. Jeg føler samtidig, at det er lettere for mig at holde den gode kurs, når jeg går hos Lone. Så umiddelbart tænker jeg, at jeg fortsætter resten af livet – for så lang tid skal mit vægttab gerne holde.

 

Jeg tror også, at Lone synes, at det er dejligt, at jeg bliver ved med at komme. Hun fortæller gerne om mig og mit store vægttab til nye medlemmer. Jeg vil gerne hjælpe, og jeg svarer gerne på spørgsmål. På den måde føler jeg, at jeg kan være med til at gøre en forskel for mennesker, der står dér, hvor jeg også selv engang stod. Jeg har også en profil på Instagram, der hedder @Senseforever, hvor jeg dagligt deler billeder af min mad. Profilen har lidt samme funktion som Sense-holdet og Lone har for mig. Jeg bliver holdt til ilden med mine billeder, og det forpligter mig til at holde fast i Sense. Derudover motiverer det mig at kunne hjælpe og inspirere andre ved at dele mine madbilleder.

 

Fordi jeg i mange år af mit liv har været rigtig stor, tror jeg, at der altid vil ligge en lille frygt i mit baghoved. En frygt for at ryge tilbage i gamle, uhensigtsmæssige spisemønstre. Jeg ved, at noget af det, der kan kickstarte min overspisning, er stress og pres. Derfor er jeg meget opmærksom, når jeg rammer ind i en periode med stress af den ene eller anden slags. Jeg kan godt i pressede perioder komme til at falde ind i nogle gamle mønstre, hvor jeg spiser for meget slik og hurtig-mad. Når jeg står i det, går der lige lidt tid, inden jeg registrerer det ubehag, det giver i min krop at skifte mit faste spisemønster og mine grøntsager ud med tilfældig mad, som jeg falder over på min vej – det kan være i skolens kantine eller i byen.

 

Jeg har prøvet det nogle gange nu, og jeg ved, at sådan en periode højst varer en uges tid. Jeg kommer altid op på hesten igen og får rettet ind, fordi jeg spørger mig selv, om jeg virkelig vil slå ind på den vej, som jeg har kendt så godt tidligere, med overspisning og alt for meget sukker. Og nej, det vil jeg selvfølgelig ikke. Nu har jeg kæmpet så hårdt for at nå hertil, hvor jeg er i dag, og det resultat, som jeg er så glad for, skal ikke smides over bord på grund af lidt slingrekurs.

 

Jeg ved, at jo mere sukker jeg spiser, des mere sukker får jeg lyst til. Sådan har jeg det – og det ved jeg. Så efter en periode med sukker, er der ikke andet at gøre, end at tage en kold tyrker og komme tilbage på Sense-sporet igen. Min trang til sukker er ligesom en alkoholikers trang til alkohol. Den vil altid være der – også når man er tørlagt. Men man kan lære at styre den og holder den i skak.

 

Farvel til 2,2 kilo hud og fedt: Om min hudreducerende operation

Da jeg startede op på projekt Sense, havde jeg udelukkende fokus på kostomlægningen og vægttabet. Mit udgangspunkt dengang var, at jeg gerne ville tabe mig 10-20 kilo. Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg ville tabe mig så meget, som jeg har gjort. Tanken om overskydende hud på kroppen var derfor et luksusproblem, som jeg på det tidspunkt end ikke havde skænket en tanke.

 

Efter den første uge på Sense havde jeg tabt mig over fire kilo, og de fire kilo blev hurtigt til de 10-20 kilo, der var mit oprindelige mål. Så selvfølgelig fortsatte jeg. Da jeg havde tabt mig omkring 30 kilo, startede jeg med at træne. På det tidspunkt havde jeg stadig ikke tænkt på, hvilke gener den løse hud på min krop, og især på min mave, ville give mig. I takt med at jeg tabte mig mere og mere, blev den overflødige hud dog et stadig større problem for mig. Hver gang jeg skulle købe bukser, skulle jeg tænke min løse hud ind i købet. Det påvirkede mig enormt meget psykisk, for jeg følte, at jeg skulle sørge for at skjule min mave. Jeg gik til min læge og fik en god snak med ham om muligheden for at få en hudreducerende operation. Jeg læser til sygeplejerske og kender derfor til de krav og regler, der er på området – og jeg kunne se, at jeg opfyldte kravene om blandt andet at have tabt mindst 15 BMI-enheder og have en vis længde på den løse hud på maven.

 

Min læge bakkede mig op lige fra starten, og jeg blev derfor ganske problemfrit indstillet til operation. Mit held i uheld blev, at der var ventetid i det offentlige. Derfor kunne jeg frit vælge – og mit valg faldt på Printzlau Privathospital i Virum, som jeg vidste havde et godt ry. Jeg blev kaldt til forundersøgelse i starten af januar, og sidst i januar 2018 kom indkaldelsen til operationen den 13. februar. Så jeg føler, at det er gået stærkt.

 

Der har været flere grænseoverskridende ting i hele processen omkring operationen, men jeg har ikke på et eneste tidspunkt fortrudt eller for alvor været i tvivl om, at det var det, jeg skulle. Til forundersøgelserne hos min egen praktiserende læge og hos kirurgen på privathospitalet var det grænseoverskridende at stå med bar mave og blive vurderet og målt som et andet stykke slagtekvæg. Og ved selve operationen var det grænseoverskridende at blive i lagt i narkose, for det har jeg aldrig prøvet før, og jeg ved, at der altid er en risiko forbundet med det.

 

Jeg fik det, man kalder en 360 graders operation. Det betyder, som navnet antyder, at de kommer hele vejen rundt. De fjerner den hud, der hænger ned bagtil over bagdelen, samt den hud, der hænger ned foran. De skærer huden væk, løfter op ved venusbjerget og strammer huden ind. I siderne fedtsugede de mig, så jeg kom til at se naturligt slank ud hele vejen rundt. Jeg havde inden operationen talt med kirurgen om, at det var vigtigt for mig, at det kom til at se så naturligt ud som muligt. Min talje og min mave skulle passe til min krop og min alder, så jeg skulle ikke vågne op til en hvepsetalje og se radmager eller udbenet ud med et alt for stramt maveskind.

 

De fjernede i alt 2,2 kilo hud og fedt, og det tog 4,5 timer i fuld narkose.

 

10 dage på langs: Om forløbet efter operationen

Det vildeste i hele forløbet var, da jeg kom til mig selv efter operationen, og kirurgen kom for at tilse mig. Han fjernede det støttebælte, jeg havde på maven, og pludselig kunne jeg se mig selv – det var et chok, på den gode måde, for der lå jeg med en helt flad mave. Det var mange år siden, jeg havde set mig selv sådan. Jeg har trænet rigtig meget, men jeg har aldrig kunnet se produktet af min træning. Det kunne jeg pludselig nu – sikke en dejlig følelse.

 

Jeg var indlagt en nat til observation og kom derefter hjem. De første 10 dage lå jeg mere eller mindre brak. Jeg kunne hverken sidde ned eller gå omkring. Jeg havde på forhånd frygtet netop denne meget stille periode, fordi jeg var bange for, at den kunne påvirke min vægt negativt. Jeg havde derfor aftalt med min mand, der sørgede for al madlavning og sygepasning, at han ikke måtte forkæle mig alt for meget med søde sager – vi skulle holde fast i Sense, også selvom det foregik på langs i sofaen. Det bakkede han heldigvis op om, så jeg kom igennem min rekonvalescensperiode uden at tage på.

 

Efter en uge kunne jeg så småt begynde at øve mig i at sidde op, og jeg stoppede med at tage smertestillende medicin. Og efter halvanden uge var det værste overstået. Herfra gik det hastigt fremad. Jeg fik min energi tilbage, og da jeg efter to uger fik fjernet sting hos en sygeplejerske på Printzlau Privathospital, talte jeg med hende om, at jeg følte mig klar til så småt at starte op på mit studie igen. Det gjorde jeg så ugen efter, og selvom jeg var meget træt, så gik det fint. Fordelen ved at være studerende er, at jeg kan tilrettelægge meget af min tid selv.

 

Status i dag: Jeg føler mig fri og glad

I dag er det tre måneder siden, jeg blev opereret, og jeg er i dag helt fri for smerter. Jeg har fuld gang i min hverdag og i min træning igen. To til tre gange om ugen er jeg afsted i træningscentret for at lave styrketræning – præcis som før operationen. Den eneste gene, jeg mærker, er, at jeg får væskeansamlinger, når jeg træner. Det betyder, at min mave bliver så oppustet, at det ser ud som om, jeg er gravid. Det er selvfølgelig generende, men det lægger sig igen efter lidt tid. Jeg har fået at vide af min læge, at det er helt naturligt ved fysisk anstrengelse og vil forsvinde igen efter et halvt års tid.

 

Jeg nyder, at mine bukser falder ned. Det lyder måske skørt – men det er virkelig en dejlig følelse at have en flad mave. Selvom jeg har tabt 54 kilo og skiftet hele min garderobe løbende gennem processen, så er det alligevel så fantastisk, at jeg nu er nødt til at købe nye bukser igen. For nyligt kunne jeg købe en fin buksedragt, som jeg ikke tidligere med min løse hud ville have kunnet passe. Nu gled den lige på, og sidder så flot på mig. Min datter på 10 år bemærkede det også med en sjov kommentar om, at jeg havde en god bagdel i den dragt, og at man virkelig kunne se, at jeg havde trænet igennem. Jeg synes, jeg havde masser af energi før min operation, og i dag, tre måneder efter operationen, er energien præcis den samme. Måske endda lidt større, fordi jeg ikke længere bruger kræfter på at skjule min mave og løse hud. Jeg føler mig fri og glad.

 

Mit næste mål er, at jeg skal have lavet mine hængearme. Også her skal jeg have fjernet den løse hud, der generer mig. Jeg er blevet indstillet til operationen og skal til forundersøgelse midt i august. Jeg er ikke, som det ser ud nu, godkendt til flere operationer. Jeg har søgt om også at få opereret mine lår, men lægerne har ikke givet mig grønt lys til den operation endnu. Det kan være, det kommer. Jeg føler mig privilegeret og taknemmelig, fordi jeg lever i et land, hvor jeg kan få betalt operationer som disse. Det betyder enormt meget for min livskvalitet og mit selvværd, at jeg har kunnet få hjælp til at få en harmonisk krop.

 

 

Tilbage til oversigt