shop 0
img

Rikke, har tabt sig 31 kilo med Sense

Om Rikke

42 år

Arbejder som butiksmedhjælper i fakta

Bor sammen med sin kæreste, sammen har de fem sammenbragte børn, kun Rikkes yngste datter på ni år bor hjemme

Har tabt sig 31 kilo med Sense på 11 måneder og er i mål med vægttabet

 

Sådan levede jeg før Sense

Før jeg startede med at leve efter principperne i Sense, var jeg sygemeldt med en længerevarende depression. Det ændrede sig lige så langsomt, da jeg mødte min kæreste Lars - men først skulle jeg igennem et hårdt forløb. Lars og jeg blev forelskede og besluttede os for at flytte sammen. Min yngste datter og jeg rykkede derfor teltpælene op i Kolding, hvor vi boede på det tidspunkt, og flyttede til Tinglev, hvor Lars boede. Her kom jeg i behandling i psykiatrien i Åbenrå, hvor jeg, udover den depression jeg vidste, jeg havde, også fik konstateret angst. På det tidspunkt havde jeg det rigtig dårligt. Jeg kunne ikke gå uden for en dør på grund af angsten - ja, ikke engang ud til postkassen. Så jeg var altid indenfor og hjemme, fordi det var det eneste sted, hvor jeg følte mig tryg. Det var en stressende og hård periode, som hele familien led under.

 

Jeg var i forvejen i behandling med antidepressiv medicin og fik nu også medicin mod angst. Medicinen havde den bivirkning, at jeg tog på, og uanset hvor meget jeg kæmpede for at slippe af med de ekstra kilo, så lykkedes det ikke - heller ikke da medicinen begyndte at virke, og mine angstsymptomer aftog, så jeg kunne bevæge mig udenfor huset igen og gå lange ture. Vægten stod stille, og det var frustrerende. I dag kan jeg se, at jeg spiste uhensigtsmæssigt, og at mit manglende vægttab til dels hang sammen med det. Jeg har aldrig være god til at spise tidligt på dagen, så derfor har jeg ofte sprunget morgenmaden over. Til frokost har jeg så spist rugbrød med pålæg og til aften helt almindelig, gammeldags mad - brun sovs, kartofler og kød. Grøntsager spiste jeg ikke mange af. Til gengæld røg der meget usundt ned mellem måltiderne - for eksempel kage, slik og chips.

 

I takt med at jeg fik det bedre kom lysten til at begynde at arbejde tilbage. Jeg var så heldig, at jeg fik en praktikplads i en Fakta-butik. Til at starte med var jeg der kun seks timer om ugen. Jeg var ikke så stabil, som jeg gerne ville være, og havde mange sygedage på grund af sygdom og medicin. Langsomt trappede jeg dog ud af min medicin, fordi jeg fik det bedre, og det betød, at jeg kunne arbejde mere og mere. I dag er jeg oppe på 20 timer om ugen, jeg er medicinfri og blev for to måneder fastansat. I hele min proces mod at få det bedre og blive medicinfri har Sense spillet en rolle.

 

Sådan lever jeg efter Sense

I januar 2017 læste jeg om Sense i Ude og Hjemme. Jeg var på det tidspunkt i bedring sygdomsmæssigt, men stadig afhængig af medicin - og meget træt af de overflødige kilo, jeg bar rundt på. Derfor blev jeg med det samme tiltrukket af artiklen om Sense. Jeg syntes, opskrifterne så lækre ud, så jeg tænkte ved mig selv, at jeg ville prøve det af. Jeg startede lige så langsomt - først med ét måltid om dagen, aftensmaden, og meget hurtigt kunne jeg mærke en forskel. Jeg fik mere energi, som faktisk holdt lige til dagen efter. Derfor fik jeg blod på tanden og mod på at lave flere ændringer. Så min landbolle i madpakken blev skiftet ud med to håndfulde grøntsager af en slags eller råkostsalat og hjemmelavet knækbrød uden hvedemel, men med masser af kerner og frø. Det gav mæthed og energi og holdt mig kørende til aftensmaden.

 

På den måde kom Sense lige så langsomt ind i mit liv et skridt ad gangen. I dag spiser jeg to gange om dagen - som jeg egentlig altid har gjort. Forskellen er, at jeg i dag til de to måltider spiser god og sund mad, der holder mig mæt hele dagen. Jeg har droppet alle mine små, usunde mellemmåltider og spiser et æble eller en banan, hvis trangen til lidt sødt melder sig.

 

Jeg har skruet meget ned for håndfuld 4. Det er underligt som vanerne kan ændre sig, for tidligere spiste jeg meget brød, kartofler og pasta. Det gør jeg slet ikke i dag. I stedet spiser jeg æg, kød og grøntsager - mig, der ellers tidligere slet ikke brød mig om grønt. I dag er jeg helt vild med spidskål og gulerødder. Det er ikke sådan, at jeg aldrig spiser stivelse. Jeg spiser rugbrød og et par kartofler indimellem, men hvis jeg får for meget bliver jeg dårlig. Det gælder også for fedt. Vi holdt efterårsferie i Tyskland, hvor al maden var fed og friturestegt. Jeg kunne mærke det i kroppen med det sammen, jeg blev træt og fik dårlig mave.

 

Jeg følger med i Sensegruppen på Facebook og har også købt alle opskriftsbøgerne, som jeg bruger meget til inspiration. Jeg låner dem også ofte ud til venner og bekendte, der nysgerrigt spørger ind til mit vægttab. Jeg har hjulpet nogle stykker i gang med Sense - det glæder mig, når jeg kan hjælpe andre med at komme i gang med en livsstilsændring.

 

Jeg startede på Sense midt i januar 2017, og her 10-11 måneder senere har jeg tabt mig 31 kilo. Faktisk har jeg tabt mig mere, end jeg havde planlagt. Min plan var oprindeligt, at jeg ville stoppe ved 63 kilo, men i dag vejer jeg 61 kilo, og jeg har det rigtig godt med det. Så min plan er, at jeg bliver her. Nu, hvor jeg er vægtstabil, har jeg oftere nogle pyt-dage i forhold til under vægttabet - altså dage, hvor jeg godt kan finde på at spise lidt slik eller noget andet lækkert.

 

Derfor virker sense for mig

Sense virker så godt for mig, fordi det er så enkelt. Jeg kan handle det hele i Fakta og skal ikke bruge tid og penge på at handle ind i specialbutikker. På samme måde med madlavningen - jeg skal ikke stå i køkkenet i flere timer. Det er så nemt, og hvis man ikke har mod på at kaste sig ud i nye retter, kan man jo vælge at sense de retter, man kender i forvejen. En anden årsag, til at Sense virker så godt, er, at jeg meget hurtigt kunne mærke en forskel, både psykisk og fysisk. Jeg fik med det samme mere energi, og det smitter af på alting og giver mere glæde og overskud hele vejen rundt. Og så nyder jeg, at der ikke er noget, der er forbudt. Får jeg lyst til lidt lækkert, så er det ingen katastrofe, så længe jeg beholder fornuftshatten på og sørger for at spise efter Sense-spisekassemodellen igen ved mit næste måltid. Det giver frihed og livsglæde, at jeg slipper for at føle dårlig samvittighed, hvis jeg spiser noget lækkert.

 

Sådan fungerer familien på Sense

I dagligdagen er vi min kæreste Lars, min datter Nikoline og mig selv. Hver anden weekend har vi Lars’ to døtre boende, og derudover kommer mine to store børn også ofte på besøg. Hele familien spiser den mad, jeg laver. Ofte spiser de andre lidt flere kartofler eller pasta, end jeg gør, men vi har altid den samme mad på bordet. Heldigvis er ingen af børnene kræsne, og som regel spiser de, hvad der kommer på bordet. Sense er blevet en del af vores liv. Selv mine forældre har taget Sense til sig og spiser for eksempel mange flere grøntsager i dag, end de gjorde tidligere. Da min mor for nylig havde fødselsdag, havde min far lavet op til flere Sense-retter, som han tidligere havde smagt hos mig. Det er da dejligt, at de lader sig inspirere.

 

Sådan tackler jeg udfordringerne

Jeg synes slet ikke, jeg har haft nogle udfordringer. Den eneste, jeg har mødt, har været den træthed, jeg blev ramt af en måned efter min opstart - men det viste sig at være D-vitamin-mangel og havde derfor ikke noget med Sense at gøre. Udover det har jeg kun oplevet en masse positive gevinster ved min livsstilsomlægning. Og jeg har kun mødt opbakning fra min omgangskreds under hele forløbet. Alle, jeg kender, har taget hatten af for mit vægttabsprojekt og min nye livsstil, og især min kæreste har været en kæmpe støtte for mig fra dag et.

 

Det har Sense gjort for mig

Den allerstørste gevinst for mig har været, at jeg har kunnet lægge medicinen mod depression og angst på hylden. Sense har påvirket mig både fysisk og psykisk og har først og fremmest givet mig mere energi. Det har betydet, at jeg har kunnet klare og tackle min hverdag bedre, i starten med hjælp fra pillerne, men lige så langsomt også uden dem. Det er en kæmpe sejr for mig. Min læge siger, at det er kostændringen, der har gjort forskellen, så der er ingen tvivl om, at det er den største gave, jeg kunne få.

 

Jeg har tabt mig 31 kilo, og det kan selvfølgelig også mærkes. Udover at vi er blevet meget mere fysisk aktive, så betyder overskuddet også, at vi er blevet en meget gladere familie. Vi pjatter og griner mere, fordi der simpelthen bare er mere overskud at tage af. Vægttabet har også betydet, at jeg har måttet skifte hele min garderobe. Jeg er gået fra en størrelse 42-44 i bukser til en størrelse 38, og på arbejdet er jeg gået to størrelser ned i bluse. Ja, selv på skoene kan jeg mærke en forskel. Tidligere strammede skoene, fordi der var mere fylde på min fod - det gør de ikke længere. Jeg nyder alle de forandringer, der er sket.

 

Som barn var jeg overvægtig og fik dengang en knæskade, som jeg har døjet med lige siden. Efter mit vægttab har jeg ikke mærket noget som helst til den skade. Mit løse maveskind er det eneste minus jeg kan finde ved det hele. Jeg vil meget nødig under kniven og have det fjernet kirurgisk, så jeg arbejder på, om jeg kan få det strammet op med træning. Men helt ærligt, jeg havde frygtet det ville være værre, end jeg synes, det er - så jeg kan sagtens leve med det.

 

I det hele taget vil jeg sige, at Sense har betydet, at min selvtillid har fået et boost. Det har været tiltrængt. Jeg har været mor i 20 år, og jeg tror, at jeg har glemt mig selv og mine egne behov undervejs. Mine børn er så stolte af mig i dag, for de har jo set mig, da jeg havde det allerværst. Jeg føler, at jeg er et godt forbillede for dem, fordi jeg har taget ansvar for at ændre mit eget liv. Sense har nemlig fået mig til at have fokus på mig selv på den gode måde. Og det breder sig hurtigt som ringe i vandet. For eksempel er både Lars og jeg lige nu i gang med et rygestop-kursus. Det havde været helt utænkeligt tidligere, hvor jeg havde det dårligt - men nu er overskuddet der, og det er bare dejligt.

 

Mine bedste fif

Husk dig selv i processen og tag dig den tid, det tager for dig. Man skal ændre sin livsstil til Sense for sin egen skyld. Det lyder måske banalt, men for mig har det været vigtigt at minde mig selv om, at det her projekt handler om mig. Hvad alle andre mener og tænker om det, kan være lige meget.

 

Husk, at du gerne må sige pyt, hvis du en aften får lyst til at stykke chokolade - nyd det, i stedet for at gå og tænke mere på det. I Sense er der heldigvis plads til, at du må nyde lidt lækkert ind imellem - og du skal vænne dig til ikke at føle dårlig samvittighed over det. Det tager tid at ændre på sine vaner og sit tankesæt - så igen, tag dig tid og vær tålmodig.

Tilbage til oversigt