Jutta Drath
62 år
Formand for Hjerteforeningen i Aabenraa, pensioneret lærer
Gift og mor til to voksne børn
Jutta Drath har altid levet et sundt og aktivt liv. Derfor generede det hende også, da kiloene for nogle år siden blev flere og flere. Årsagen til vægtøgningen var et stofskifte, der kørte på for lavt blus – og selvom Jutta var klar over, at det var sygdom, der udfordrede hende, så kunne hun alligevel ikke forlige sig med de ekstra kilo.
Da et familiemedlem introducerede hende til et nyt kostkoncept, var hun nysgerrig. Konceptet hed Sense og havde på daværende tidspunkt netop set dagens lys. Principperne bag lød dejligt simple i Juttas ører – vejning, kalorietælling og kontrol, som hun kendte fra tidligere slankekure og måltidskoncepter, var nemlig i Sense afløst af et let forståeligt måltidssystem, tre til fire håndfulde mad og et fravær af regler. Det lød næsten for godt til at være sandt.
Jutta kastede sig over den nye Sense-livsstil, og fik hurtigt struktur over mængden og fordelingen af mad. Heldigvis var det ikke de store ændringer, der skulle laves i den mad, hun var vant til at spise, så overgangen forløb ganske smertefrit. Ændringerne på tallerkenen lønnede sig hurtigt, og de overflødige kilo forsvandt lige så stille og roligt.
Jutta har for længst stabiliseret sin vægt og har med hjælp fra Sense holdt den i flere år. I dag ved hun præcis, hvordan hun mest optimalt sammensætter sine måltider, ligesom hun har lært at justere i mængderne, når hun ved, hun skal i byen. De dage, hvor maden ikke kan planlægges, hjælper Sense hende også. Tidligere kunne hun godt tænke ”nu kan det også være lige meget”, hvis hun havde spist for meget mad. I dag ved hun, at hun blot skal lukke spisekassen og komme videre og spise et fornuftigt sammensat måltid mad ved næste måltid. Den strategi virker rigtig godt for hende, og betyder, at hun aldrig kommer helt ud af kurs.
Sense og Hjerteforeningen i Aabenraa
Fordi Jutta på egen krop mærkede, hvor let det er at leve efter Sense, begyndte hun at tænke i nye baner.
Som formand for Hjerteforeningens lokalafdeling i Aabenraa var hun nemlig klar over sammenhængen mellem overvægt og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme. Måske de enkle principper i Sense kunne gøre en forskel for mennesker, der har svært ved at holde fast i en sund livsstil?
Hjerteforeningen Aabenraa søgte penge hos kommunen til at hjælpe hjertepatienter og mennesker, der har behov for vægttab, til sundere kostvaner. Støtten blev bevilget, og sammen med Sense-vejleder Ida Holm fra lokalområdet udviklede Jutta et kursus målrettet mennesker, der ønsker hjælp til en kostomlægning. Undervisningen tager udgangspunkt i Sense, men kommer også omkring Hjerteforeningens råd til hjertepatienter om begrænsning af mættet fedt.
Kurset, der hedder ’Vægttab med fornuft – det er hjertegodt’, er i dag blevet en tilbagevendende begivenhed i Hjerteforeningen i Aabenraa – det udbydes en gang om året og løber over tre måneder. Kursisterne skal betale et overkommeligt beløb for at deltage, og Jutta forklarer, at den beslutning er taget, fordi de på den måde sikrer engagement og fremmøde fra kursisterne.
Jutta oplever, at Sense er et ideelt redskab at bruge i undervisningen på kurset, fordi principperne er så enkle og lette at gå til, og fordi det er muligt at finde støtte og inspiration gratis på nettet. Hun har flere gange fået positive tilbagemeldinger fra kursister, der holder fast i Sense og i øvrigt også har tabt sig, længe efter kurset er slut.
Sense i skolen
Hjerteforeningen har et motto, der lyder: ”Vi passer på børnenes hjerter”.
Ildsjælen Jutta har sat handling bag de fine ord, og har taget endnu et vigtigt skridt i arbejdet med de sunde vaner. Gennem Hjerteforeningen i Aabenraa har hun indledt et samarbejde med en skole, hvor hun kommer fast en gang om ugen og underviser elever fra 0. til 6. klasse i madlavning samt leg og motion – undervisningen er kommet på skoleskemaet, så den er en fast integreret del af børnenes hverdag.
Jutta forklarer, at det ikke hjælper at komme forbi skolerne et par enkelte gange. Børnene glemmer det, og undervisningen har derfor ingen effekt. Det er en vedvarende proces, der skal til, og derfor er hun så glad for det samarbejde, der er kommet i stand.
Når Jutta og børnene laver mad, er der ikke plads til at fylde så meget teori om mad og sundhed ind i undervisningen – maden skal jo både tilberedes og spises, så programmet er som regel stramt. Hvad der mangler af teori i madlavningstimerne, indhenter Jutta til gengæld, når hun underviser de samme børn i leg og motion. Hun taler hverken om spisekasser eller håndfulde, men sørger for at klæde børnene på, så de får en forståelse af, hvordan kroppen reagerer på den mad, vi fylder i den.
For at gøre undervisningen levende og aktiv, bruger Jutta Sense-spillet. Hun har inddelt gymnastiksalen i felter, der repræsenterer forskellige fødevaregrupper. Når Jutta trækker et spillekort og viser fødevaren på kortet til eleverne, skal de løbe hen til det rigtige felt. På den måde kombinerer hun kostfaglighed og bevægelse – og det bedste er, at børnene synes, det er sjovt. Flere gange har hun oplevet, at de efterspørger fødevarelegen.
Fordi hun får lov til at følge børnene over flere år, kan hun både høre og se, at undervisningen bærer frugt. Børnene får tidligt i livet en forståelse for, hvilken mad der gavner dem bedst. De lærer, at intet er forbudt, så længe de er opmærksomme på mængderne.
”Den læring er jeg så glad for, at jeg kan være med til at give dem med videre i livet – for på den måde ved jeg, at vi passer på børnenes hjerter” siger Jutta.
Læs mere om kurset ’Vægttab med fornuft – det er hjertegodt’ her.