shop 0

Lene: Sense & Psyke forandrede mit liv

Lene Kosmos

51 år, mor til to voksne sønner
Arbejder til dagligt som erhvervsrådgiver i et pengeinstitut

 

Lene startede i august 2018 på forløbet Sense & Psyke. Her fortæller Lene om den store forskel forløbet kom til at gøre i hendes liv.

 

”Fra jeg var en ganske ung pige, har jeg følt mig for tyk – også selvom jeg i dag godt på billeder kan se, at jeg slet ikke var det. Jeg har været på et hav af kure, ligesom jeg også gennem tiden har gået til både kropsterapeut, egen læge, psykolog, psykoterapeut, personlig træner, coach og hypnotisør samt afprøvet diverse højt besungne slankemidler for at blive min overvægt kvit. Hos alle behandlerne er jeg blevet mødt med en forståelse af, at der var mere på spil end bare at skrue på mad og motion, og den indgangsvinkel har været rigtig god. Desværre har jeg hver gang manglet et tilbud, der rummede hele pakken – altså et tilbud, hvor der både var fokus på mad og spisemønstre og på alle de tanker og følelser, der er forbundet til det at spise. Resultatet har hver gang været, at behandlingen kun har virket kortvarigt – jeg har således tabt mig, men hver gang er det hele, og endda lidt til, kommet på igen efter noget tid.

 

En dag faldt jeg tilfældigt over et opslag på Facebook om forløbet Sense og Psyke. Allerede navnet vækkede min interesse, for her var jo et tilbud, der, hvis navnet talte sandt, netop rummede hele pakken. Det tiltalte mig, at Lotte og Jørgen, der stod bag forløbet, havde gået vejen selv og derfor kendte alt til de frustrationer og selvbebrejdelser, der er forbundet med evig og altid at jagte et vægttab. Jeg ringede til Lotte og sagde til hende: ”Jeg har styr på mit liv på stort set alle områder, jeg har det rigtige job, den rigtige uddannelse, det rigtige hus – ja, det hele fungerer sådan set. Det eneste, jeg ikke har styr på, er min spisning.” Lottes svar gjorde en forskel for mig – hun sagde: ”Det er slet ikke sikkert, at du skal have styr på det”. Jeg forstod ikke lige dér, hvad hun mente, for handlede vægttab ikke netop om kontrol og styring? Hendes svar gjorde mig dog nysgerrig, og jeg tilmeldte mig forløbet med det samme. Og heldigvis viste det sig, at forløbets navn talte sandt – her var der både fokus på Sense og psyke.

 

Brikkerne faldt på plads

Jeg startede op i august 2018 sammen med 12 andre kursister, og jeg var hooked med det samme. Jeg har aldrig følt mig mødt og forstået, som jeg gjorde her – og jeg har ellers prøvet en del forskelligt gennem tiden. Sense & Psyke samlede alt det, jeg tidligere havde lært. Jeg vidste meget om kost og motion i forvejen, ligesom jeg vidste meget om forskellige psykiske faktorer. Sense kendte jeg også fra tidligere i mit liv, hvor jeg havde levet efter principperne. Alt var på den måde nogenlunde velkendt. Den store forskel for mig var at få det hele samlet. Det var, som om alle brikkerne i mit puslespil én for én faldt på plads – og jeg blev tilmed klar over, at jeg altid havde spændt ben for mig selv, når jeg ellers var godt i gang med endnu en kur.

 

Inden jeg startede på forløbet, var jeg nået til den erkendelse, at jeg havde en spiseforstyrrelse. Det var på én og samme tid en hård pille at sluge og en enorm lettelse. Jeg var fast besluttet på at gå ind til forløbet med en ærlighed og en åbenhed omkring spiseforstyrrelsen, og på den måde blev forløbet også en personlig rejse mod accept og erkendelse. Jeg oplevede fra første færd at blive mødt og forstået af mine medkursister og af Lotte og Jørgen. Mange kendte til overspisningstematikken, og vi kunne derfor spejle os i hinandens historier på en meget givende måde. Jeg har ikke haft fokus på vægttab under forløbet, og jeg valgte også at springe vejningen over – som den eneste på holdet i øvrigt. Jeg ønskede ikke, at vægten skulle blive et styrende element i mit forløb. Jeg kunne dog under forløbet glæde mig over, at jeg på så mange andre måder kunne mærke, at jeg gjorde nogle ting anderledes i forhold til tidligere forløb – og også pludselig kunne passe nogle gamle jeans igen.

 

Forløbet bestod af en god blanding af undervisning, individuelle opgaver og gruppeøvelser, der har givet masser af stof til selvrefleksion og eftertanke. Vægttab har ikke på noget tidspunkt været målet med forløbet – heller ikke fra Lotte og Jørgens side. Tværtimod indledte de med at sige, at vægtstabilisering, og ikke vægttab, for nogle af os ville være et succeskriterium. At blive mødt sådan fjernede det præstationspres, jeg ofte har følt under andre vægttabsforløb – ikke mindst fra mig selv.

 

Frygtede fordømmelse, men blev mødt med respekt

Tidligere var jeg meget utålmodig omkring mit vægttab. Det kunne ikke gå hurtigt nok. I dag har jeg lært at være tålmodig. Jeg behøver ikke at tabe mig 30 kilo på et halvt år – det vil jeg faktisk slet ikke. Det skal foregå stille og roligt i et tempo, der passer til mig. Jeg har fundet mod til at stå frem for venner, familie og kolleger og fortælle åbent om min overspisning. Jeg var bange for at møde fordømmelse, men jeg mødte det modsatte, nemlig respekt og forståelse. Min egen åbenhed har åbnet op for at andre også har turdet lukke op, og det har givet mig en indsigt i, at der også findes slanke mennesker, der kæmper med et forstyrret forhold til mad og sundhed. Det har overrasket mig og givet mig en helt ny følelse af ikke at stå alene med mit problem.

 

For mig har Sense & Psyke været startskuddet til en helt ny måde at se mig selv. Præstationspresset er lettet betragteligt, og jeg har fået en ny ærlighed og åbenhed i mit liv – både over for mig selv og mine omgivelser. Jeg er kommet i kontakt med min spiseforstyrrelse, og kan som regel nu finde frem til, hvad den vil mig, når den dukker op. Jeg er ikke i mål med mit vægttab, men jeg har fået nogle nye redskaber ind i mit liv, der har givet mig mod på mere. Derfor starter jeg her til september op på uddannelsen til Mentor i mad & psyke. Jeg ved ikke endnu, hvor det fører mig hen, men jeg har mod på at gå et spadestik dybere – og hvis jeg på et tidspunkt når dertil, hvor jeg kan hjælpe andre mennesker på vej, vil det da kun være fantastisk.”

 

På billedet står Lene foran et spejl, som hun siden sine teenageår har spejlet sig i. Spejlet er lavet af Lenes bedstefar, og det har fulgt hende i alle årene, fra ung teenagepige til i dag, hvor hun er 51 år. Spejlbilledet har gennem tiden vakt både glæde, sorg og selvbebrejdelser. I dag er det hovedsageligt følelsen af ro og accept, der møder Lene, når hun stiller sig foran sin bedstefars fine ramme.

Andre før- og efterhistorier

Annette om Sense & Psyke: Jeg har fået ro i mit hoved

Annette om Sense & Psyke: Jeg har fået ro i mit hoved

Tanker om mad, krop og vægt fylder ikke længere det hele, og det gør en kæmpe forskel.
Læs mere
Audrey Castañeda, har tabt tre par bukser - bogstavelig talt

Audrey Castañeda, har tabt tre par bukser - bogstavelig talt

Sense er det bedste, jeg nogensinde har gjort for mig selv.
Læs mere
Birgitte, har tabt sig 33 kilo med Sense

Birgitte, har tabt sig 33 kilo med Sense

Sense har på alle måder betydet, at jeg har fået det meget bedre med mig selv. Jeg er glad og fuld af energi, når jeg kommer hjem fra arbejde. Sådan var det ikke tidligere.
Læs mere
Britta, har tabt sig 46 kilo med Sense

Britta, har tabt sig 46 kilo med Sense

Tidligere anså jeg mig selv for at være sådan én, der ikke kan tabe mig. Nu ved jeg, at det kan jeg. Jeg ved også, at jeg er sådan én, der har power og holder fast i de mål, jeg sætter mig. Og jeg ved, at jeg vil være sådan én, der kan løbe 10 kilometer - og det mål skal jeg også nok nå.
Læs mere
Charlotte og Dan, har til sammen tabt sig 43 kilo

Charlotte og Dan, har til sammen tabt sig 43 kilo

Vi har været sammen om vores livsstilsændring hele vejen, og der er ingen tvivl om, at det er en stor styrke for os.
Læs mere
Christa og Camilla, har til sammen tabt sig 53 kilo med Sense

Christa og Camilla, har til sammen tabt sig 53 kilo med Sense

Vi har støttet hinanden undervejs, og vi har kunnet dele det hele, både glæder og frustrationer. Det har været helt uvurderligt, at vi har kunnet tage rejsen sammen.
Læs mere
Conni, har tabt sig 59 kilo - de 46 af dem med Sense

Conni, har tabt sig 59 kilo - de 46 af dem med Sense

Sense har i den grad ændret mit liv. Jeg føler, jeg er blevet en helt ny person. Nogle gange kan jeg blive helt overrasket selv. Jeg føler, at folk ser mig og taler til mig på en helt anden måde end tidligere. Jeg ved, at det er fordi, jeg ser mig selv helt anderledes i dag.
Læs mere
Elli, har tabt sig 34 kilo med Sense

Elli, har tabt sig 34 kilo med Sense

Det virker rigtig godt for mig at gå på et hold. Vi kan inspirere hinanden, og der er altid tid til en god snak og et par gode råd, hvis man har brug for det.
Læs mere
Fra færdigretter til hjemmelavet mad: Mød Pia, der har tabt sig 22 kilo med Sense

Fra færdigretter til hjemmelavet mad: Mød Pia, der har tabt sig 22 kilo med Sense

Jeg har det bedre med mig selv i dag, end jeg nogensinde tidligere har haft, så jeg er ikke i tvivl om, at min nye livsstil er kommet for at blive.
Læs mere
Fra kørestol til kvindeløb - Kitter, har tabt sig 13 kilo med Sense

Fra kørestol til kvindeløb - Kitter, har tabt sig 13 kilo med Sense

Strukturen i Sense er god for mig og har også påvirket mange andre dele af mit liv. Jeg når meget mere, end jeg gjorde tidligere.
Læs mere
Frank, har tabt sig 49 kilo med Sense

Frank, har tabt sig 49 kilo med Sense

I dag er jeg den far, jeg gerne vil være.
Læs mere
Gitte og Anders, har tabt sig 31 kilo tilsammen

Gitte og Anders, har tabt sig 31 kilo tilsammen

Sense har ændret vores liv til det bedre. Det har betydet meget for os, at vi har kunnet klare vægttabsrejsen og vores livsstilsændringer sammen.
Læs mere
Grethe, har tabt sig 26 kilo med Sense

Grethe, har tabt sig 26 kilo med Sense

Helt kort sagt har Sense gjort det, at jeg er gået fra at være en tyk, vraltende kone til at være en slank, flot kvinde med masser af energi.
Læs mere
Karina, har tabt sig 9 kilo med Sense

Karina, har tabt sig 9 kilo med Sense

Efter den første uge havde jeg tabt 2,8 kilo, og så var jeg for alvor topmotiveret. Det er ikke længere et nederlag at købe tøj, for jeg føler mig så godt tilpas, uanset hvad jeg kravler i.
Læs mere
Line, har tabt sig 46 kilo - de 31 af dem med Sense

Line, har tabt sig 46 kilo - de 31 af dem med Sense

Jeg er i dag smerte- og medicinfri. Jeg har ikke haft hovedpine, siden jeg startede på Sense. Og bedst af alt - jeg er gravid med min ønskebaby, som jeg havde fået at vide, at jeg nok ikke kunne få på grund af min overvægt.
Læs mere
Lise, har tabt sig 35 kilo med Sense

Lise, har tabt sig 35 kilo med Sense

Jeg har fået mere energi og overskud, og jeg bliver ikke så hurtigt sur og træt. Min tålmodighed er også blevet større, og det nyder især mine børn godt af.
Læs mere
Louise, har tabt sig 43 kilo med Sense

Louise, har tabt sig 43 kilo med Sense

Sense er så dejligt ligetil med helt almindelig mad og mange nemme løsninger. Jeg kan spise alle de retter, jeg hidtil har gjort, så længe jeg bare justerer på dem og tænkte dem ind i Senses tallerkenmodel.
Læs mere
Lykke, har tabt sig 50,7 kilo med Sense

Lykke, har tabt sig 50,7 kilo med Sense

Mit udgangspunkt var, at jeg gerne ville tabe mig 10-20 kilo. I dag står jeg her mere end 50 kilo lettere og må knibe mig selv i armen over, at det virkelig er sandt.
Læs mere
Lykke, om livet som vægtstabil senser - med flad mave

Lykke, om livet som vægtstabil senser - med flad mave

Det vildeste i hele forløbet var, da jeg kom til mig selv efter operationen, og kirurgen kom for at tilse mig. Han fjernede det støttebælte, jeg havde på maven, og pludselig kunne jeg se mig selv – det var et chok, på den gode måde, for der lå jeg med en helt flad mave. Det var mange år siden, jeg havde set mig selv sådan.
Læs mere
Malene, har tabt sig 45 kilo med Sense

Malene, har tabt sig 45 kilo med Sense

"Det er det bedste af det hele – at jeg i dag er rask og helt ude af min diabetes-medicin. Det havde jeg aldrig troet var muligt."
Læs mere
Mette og John, har til sammen tabt sig 81 kilo med Sense

Mette og John, har til sammen tabt sig 81 kilo med Sense

Vi stod sammen og tog en fælles beslutning om at ændre vores liv. Det er det bedste, vi nogensinde har gjort.
Læs mere
Michelle, har tabt sig 9 kilo med Sense

Michelle, har tabt sig 9 kilo med Sense

Jeg har masser af energi til hele dagen nu, og det er helt sikkert fordi, min krop får alle de næringsstoffer, den har brug for.
Læs mere
Pia, har tabt sig 30 kilo med Sense

Pia, har tabt sig 30 kilo med Sense

Det er så befriende, at der ikke er restriktioner og regler i Sense.
Læs mere
Rikke, har tabt sig 31 kilo med Sense

Rikke, har tabt sig 31 kilo med Sense

Jeg har tabt mig 31 kilo, og det kan selvfølgelig mærkes. Udover at vi er blevet meget mere fysisk aktive, så betyder overskuddet også, at vi er blevet en meget gladere familie. Vi pjatter og griner mere, fordi der simpelthen bare er mere overskud at tage af.
Læs mere
Søren, har tabt sig 17 kilo med Sense

Søren, har tabt sig 17 kilo med Sense

Jeg har en ældgammel drøm om at løbe et maraton – pludselig er den drøm inden for rækkevidde, og det er da fantastisk.
Læs mere
Tina, har tabt sig 27,7 kilo med Sense

Tina, har tabt sig 27,7 kilo med Sense

For mig har det været helt essentielt, at jeg har gået hos en Sense-konsulent. Jeg kunne ikke have gjort det her uden Lotte ved min side.
Læs mere
Tina: Mit liv med BED

Tina: Mit liv med BED

Jeg har opnået en madfrihed, som jeg har ledt efter hele mit liv.
Læs mere
Ulla, har tabt sig 39 kilo med Sense

Ulla, har tabt sig 39 kilo med Sense

Jeg har altid følt, at der har været en lille slank kvinde inde bag alt fedtet, og nu er hun endelig kommet frem.
Læs mere
Vivi, har tabt sig 52 kilo med Sense

Vivi, har tabt sig 52 kilo med Sense

Jeg tog forandringerne bid for bid, måltid for måltid. Jeg startede med at ændre mit morgenmåltid. Efter en uges tid føjede jeg aftensmaden til, og til sidst blev også min frokost ændret.
Læs mere