shop 0

Kalkun med pølsefyld, kartofler, ærter og brun sovs

En ret inspireret af det kroatiske køkken.

Tilberedningstid: 120 minutter
Mængde: 4 personer
Bemærk: Der er kød til 6-7 portioner.

Gem rester til frokost dagen efter eller til pålæg i madpakken.

Det skal du bruge

Fyldt kalkunbryst

900 g kalkunbryst
3 wienerpølser
120 g serranoskinke
3 spsk. olivenolie
250 g knoldselleri
3 gulerødder
2 små løg
4 fed hvidløg
Salt og peber
1 håndfuld persille

Ovnbagte kartofler
4 kviste rosmarin (eller 2 tsk. tørret rosmarin eller timian)
400 g små kartofler med skræl
1 spsk. olivenolie
Salt og peber

Brun sovs
1-2 dl vand
1 spsk. mel
2 dl mælk
Salt og peber
Evt. sojasauce, engelsk sauce, vin, madkulør

Andet
400 g ærter

Sådan gør du
Skær kødet op på langs uden at skære hul i siderne eller lav en dyb lomme i midten af kalkunbrystet til pølserne. Kom pølserne ind i midten af kalkunbrystet. Du kan eventuelt komme nogle bjælker af ost i sammen med pølserne – eller et par spiseskefulde smøreost. Vikl serranoskinken omkring kalkunbrystet. Dæk eventuelt først den ene side og dernæst den anden side. Luk siderne med et enkelt stykke serranoskinke i begge ender. Brun det fyldte kalkunbryst på begge sider i en spiseskefuld olivenolie på en stor, varm pande.
Tænd ovnen på 160 grader. Skær knoldselleri, gulerødder, løg og hvidløg i tern og fordel det hele i et ovnfast fad. Kom 3 spsk. olivenolie på og krydr med salt og peber. Hak persillen og drys det på grøntsagerne. Placér det brunede kød ovenpå. Kom fadet i ovnen og steg kødet, til det er gennemstegt – cirka 70-80 minutter.
Pluk rosmarinbladene og hak dem. Bland kartofler, olivenolie, rosmarin, salt og peber og kom dem i ovnen, når der er cirka 45 minutter tilbage af stegetiden for kødet.
Tag kødet ud og lad det hvile, mens du laver sovsen. Kom vand ved grøntsagerne og bland det godt, så du får smagen ud af grønsagerne. Si det hele over i en kasserolle. Si derefter melet ned i gryden. Lad melet blive opløst af væden. Hav tålmodighed og rør ikke ved gryden, før al mel er forsvundet ned i væsken – det tager nogle minutter. Pisk, mens du varmer grøntsagsfonden med mel op. Tilsæt mælk, når sovsen tykner. Kog det igennem og smag til med salt og peber. Hvis du vil have mere smag i din sovs, kan du smage til med en smule sojasauce, engelsk sauce eller vin – eller hvad du foretrækker af smagsgivere i din sovs. Du kan eventuelt give den lidt madkulør. Du kan justere tykkelsen med enten mere mælk eller mere meljævning (mel rørt op i koldt vand). Du kan også komme lidt fløde i for at runde smagen af.
Varm ærterne og server et par skiver kalkunskiver med en håndfuld kartofler, en håndfuld ærter og en god portion brun sovs.

Sådan fordeler du efter Sense-spisekassemodellen
Håndfuld 1 (+2): Ærter
Håndfuld 3: Kalkunbryst, wienerpølser, serranoskinke
Håndfuld 4: Kartofler, mel
Fedt: Olivenolie
Mælkedressing: Mælk
Smagsgivere: Salt, peber, hvidløg, persille, rosmarin, grøntsagsfond fra alle grøntsagerne, evt. andre smagsgivere i saucen

TIP
Spis en let grøn salat til.

Energifordeling per person
595 kcal
Protein 51 g
Kulhydrat 40 g
Fedt 23 g
Kostfibre 11 g

Bemærk, at ovenstående kalorieberegning er inklusiv en portion kød - og alle grøntsagerne, som faktisk sies fra. Derfor vil kalorieindholdet reelt set være lavere. Derfor er der plads til at smage sovsen til med lidt fløde eller fylde lidt ost i kalkunkødet.

PRINT TILBAGE

ANDRE GODE SENSE OPSKRIFTER