shop 0

Hvad er Sense
Hvad er spisekasser

question-icon

I Sense slipper du for trættende kalorietælling og vejning af din mad. I stedet får du nogle enkle og overskuelige principper, der hjælper dig til at sammensætte din kost på en måde, der sikrer dig en god mæthed og mulighed for at opnå vægttab.

Sense er ikke en kur, men derimod en livsstil, der passer til alle mennesker, uanset størrelse, alder og vægt. Sense er egnet til varige vægttab, men egner sig også godt til vægtvedligeholdelse.

Du skal betragte Sense som en værktøjskasse, der hjælper dig til at få struktur på dine måltider. Det vigtigste værktøj i værktøjskassen er Sense-spisekassemodellen, der giver dig en skabelon for dine måltider. Sense-spisekassemodellen består af tre spisekasser, der igen består af en særlig måde at sammensætte kosten på ud fra 3-4 håndfulde mad og 1-3 spiseskefulde fedtstof.

Alt det kan du læse mere om i det følgende, hvor du får en kort introduktion til Sense.

SE GUIDEVIDEOER HER FIND EN GRATIS UGEPLAN HER
eat-box-img SPISEKASSE 1
eat-box-img SPISEKASSE 2
eat-box-img SPISEKASSE 3

SPISEKASSER

I Sense kalder vi vores måltider for spisekasser. Du har tre spisekasser til rådighed om dagen. Spisekasserne hjælper dig med at holde styr på dine måltider og har samtidig en mental funktion. Hvis du nyder et stykke kage, en is eller noget andet lækkert - og jo, det må du godt i Sense - så lukker du efterfølgende spisekassen og spiser fornuftigt igen, når du når til næste måltid - eller næste spisekasse. Når vi skriver ’spiser fornuftigt’, så betyder det, at du sammensætter din kost med den rette fordeling mellem grøntsager, protein, stivelse/frugt og fedtstoffer.

HÅNDFULDE OG SPISESKEFULDE

Fordi vi i Sense måler maden af med hænderne, har vi valgt at inddele de forskellige fødevareemner i håndfulde. Følgende fordeling gælder pr. måltid - eller spisekasse:

handled-eated-img Håndfuld 1 (+2)

Grøntsager

Du kan nøjes med en håndfuld, men du må meget gerne spise to. Grøntsager er alt fra de lette grøntsager som salat og agurk til de mere grove grøntsager som kål og rodfrugter. Du kan eventuelt vælge frugt som del af håndfuld 2.

handled-eated-img Håndfuld 3

Protein

Protein er kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg, mager ost og bælgfrugter.

handled-eated-img Håndfuld 4

Stivelse og/eller frugt

Stivelse er alle former for brød, morgenmads- produkter, pasta, ris, kartofler, bulgur, couscous osv. Frugt dækker over alle former for frugt, også tørret frugt, og bær.

handled-eated-img FEDTSTOF

Højt fedtindhold

Foruden dine 3-4 håndfulde skal du til hvert måltid spise fedtstof. Fedtstof måler vi ikke af med hænderne, men derimod med en spiseske. Du skal spise 1-3 spiseskefulde fedtstoffer per måltid. Fedtstoffer dækker for eksempel over olier, smør, fløde, marga- rine, remoulade og mayonnaise - men også nødder, kerner, frø, pesto, oliven, fed ost, mørk chokolade, avokado mm.

handled-eated-img MÆLKEDRESSING

Valgfrit

De 3-4 håndfulde mad samt de 1-3 spiseskefulde fedtstof udgør dit måltid. Dertil har vi et par valgfrie elementer, som du kan vælge at føje til dit måltid, hvis du har lyst.

Det første valgfrie element er mælkedressing, som du må spise op til to spiseskefulde af per måltid. Det kan for eksempel være en fraiche, som du rører op med lidt sennep eller ketchup. Fedtprocenten på det mælkeprodukt, du bruger, skal være 9 eller derunder.

handled-eated-img MÆLKEPRODUKTER

Valgfrit

Det andet valgfrie produkt er mælkeprodukter, som du må drikke/spise op til tre deciliter af om dagen. Mælkeprodukter dækker for eksempel over A38, yoghurt, skyr og Ylette - og naturligvis også helt almindelig mælk. Du bestemmer selv, hvordan du vil fordele dine decilitre hen over dagen. Drikker du for eksempel mælk i kaffen - ja, så tæller det med i dit mælkeregnskab.

SENSE - SPISEKASSEMODELLEN

Denne måde at sammensætte kosten på kalder vi for Sense-spisekassemodellen. Den eneste regel i Sense lyder på, at du ved to ud af dagens tre måltider skal sammensatte din kost ud fra de principper, der udgør Sense-spisekassemodellen - altså spise kombinationen af grøntsager, protein, stivelse/frugt og fedtstoffer.

De første 14 dage med Sense anbefaler vi, at du følger principperne slavisk og holder dig til tre måltider om dagen. På den måde lærer du principperne at kende. Når de første 14 dage er gået, kan du begynde at gøre Sense til dit eget. Du kan for eksempel indføre et mellemmåltid, hvis du har behov for det. Det er helt i orden. Så længe du ikke spiser mere, end hvad der samlet set kan være i de tre spisekasser, du har til rådighed om dagen, kan du balancere dine måltider, som det passer dig bedst. Du taber dig, hvis du lander i et længerevarende kalorieunderskud - og det vil tiden vise.

Held og lykke med
din nye livsstil

- i dag og for resten af livet

question-icon