GRUNDMODULER
Modul 1 Basal ernæring i Sense-perspektiv Principperne bag Sense indlæres med reference til centrale ernæringsmæssige faktorer og aspekter. Dette vil inkludere en praktisk og konkret gennemgang af makro- og mikronæringsstoffer samt kobling imellem Sense og de officielle kostråd. Undervejs i forløbet vil diverse kostmyter blive taget op til diskussion og sat i relation til virkeligheden.
Modul 2 Sense som arbejdsredskab Forskellige moderne diæter og kost-trends gennemgås i sammenhæng med Sense. Fordele og udfordringer med Sense vil blive behandlet – ikke mindst i relation til dit virke som vejleder, hvor du vil skulle guide klienter på vej mod en sundere levevis og i mange tilfælde et vægttab. Du vil blive klædt på til at kunne give en overordnet forklaring på, hvordan de forskellige fødeemner omsættes i kroppen.
Modul 3 Slip kurmentaliteten - Sense i et psykologisk perspektiv Skal et vægttab holde, er det helt afgørende med et balanceret og normaliseret forhold til mad. Med Sense får du simple guidelines til vægttab helt uden kalorietælling og køkkenvægt. Vi vil arbejde med at forstå, hvorfor Sense netop derfor matcher den psykologiske viden på området, hvor mad kædes sammen med glæde, nydelse, gode vaner og fællesskab i stedet for forbud, begrænsninger og dårlig samvittighed.
SPECIALEMODULER
Modul 4 Næringsstofferne Vi vil dykke ned i de kemiske og fysiologiske detaljer omkring kostens sammensætning og omsætning i kroppen. Vi vil tale om kulhydrater, proteiner, fedtstoffer og alkohol (makronæringsstofferne) samt vitaminer og mineraler, men hele tiden vil vi konkretisere indholdet, så du kan relatere det teoretiske med det praktiske.
Modul 5 Energiomsætningen I kroppen omsættes de forskellige næringsstoffer, så vi får energi og kan fungere. Disse processer, der inkluderer fordøjelsen, vil blive introduceret, og vi vil diskutere hormonernes betydning, og hvad der sker, når man bliver overvægtig. Dette vil inkludere energiberegninger, men vi vil arbejde med en forståelse af disse forhold i relation til klienters forskelligartede fysiske og mentale forudsætninger og status.
Modul 6 Kost og sundhed Med udgangspunkt i fakta og videnskabelige undersølgelser, vil vi gennemgå hvordan kosten påvirker vores sundhed på godt og ondt. Vi vil i denne sammenhæng blandt andet diskutere kost i relation til forskellige sygsomme, blandt andet diabetes, hjerte-/karsygdomme, kræft, psoriasis, stofskiftet og gigt, men også de forbehold, som man som praktiserende kostvejleder skal tage i denne sammenhæng. Vi vil ligeledes arbejde med antiinflammatorisk kost og diskutere tarmbakteriernes betydning for vores sundhed og kostens omsætning.
Modul 7 Kostmyter Sense er evidensbaseret, men det er der desværre en række kostmyter, der ikke er. Baseret på de hidtidige moduler i uddannelsen, vil vi diskutere de vigtigste kostmyter for at se, hvilke der bør punkteres. I relation hertil vil vi diskutere status for folkesundheden, samt hvordan kostmyter kan have indflydelse på denne og den kostforvirring, som mange mennesker oplever.
Modul 8 Dit virke som Kostvejleder med speciale i Sense Med udgangspunkt i din faglige viden om kost og mad vil vi klæde dig på til at virke som kostvejleder. Igennem praktiske øvelser vil du blive trænet i at forholde dig til konkrete problemstillinger i relation til kost, ernæring, overvægt og sundhed.